АВТОРСЬКІ СТАТТІ


МАРКЕТИНГ САЛОНУ ЧИ СТУДІЇ КРАСИ


ОСОБЛИВОСТІ ГАЛУЗІ


Салони чи студії краси надзвичайно популярні в нашій країні та пропонують широкий набір послуг - зачіска, фарбування та догляд за волоссям, манікюр та педикюр, косметичні процедури та догляд за шкірою, візаж та макіяж, епіляція та депіляція, масаж та SPA-процедури, солярій, продаж косметики, надання консультації зі стилю та моди тощо. Деякі салони пропонують увесь спектр можливих послуг, виходячи за межи класичного, а інші спеціалізуються лише на окремих напрямках. Однак, у будь-якому випадку ринок краси є надзвичайно складним та має велику кількість особливостей, які обумовлюють необхідність системного маркетингу для досягнення комерційного успіху. Ось основні з характеристик, про які йде мова:

  • Перенасиченість ринку. Кількість салонів на квадратний кілометр у містах дуже велика. Більш того, візуально не так помітно, але картина доповнюється майстрами на дому, які або приймають клієнтів у власному помешканні, або самі відвідують клієнтів. Такий стан речей обумовлений популярністю роботи та професій у галузі краси серед жінок, можливістю отримання необхідної професії за відносно недовгий час, невеликими інвестиціями у власну справу у порівнянні з іншими бізнесами. З огляду на перенасиченість ринку конкуренція за увагу потенційних клієнтів є доволі жорсткою, що не може не знаходити відображення у необхідності креативного та ефективного маркетингу салонів краси.
  • Мода та стиль. Салони краси є органічною частиною світу моди та стилю, надаючи послуги у фарватері останніх тенденцій та трендів галузі. Майстри повинні постійно слідкувати за новими віяннями та адаптуватись до потреб клієнтури. Навіть якщо клієнт є більш консервативним, салони краси та їх майстри тим не менш мають демонструвати обізнаність у світі моди, стилю, новітніх технологіях та інноваціях. Така демонстрація обізнаності у світі моди та стилю додає авторитету та довіри до майстрів салонів краси, підвищуючи рівень задоволення клієнтів та позитивний імідж закладу, що в свою чергу допомагає залишатись конкурентоспроможними та веде до комерційного успіху.
  • Турбота про клієнта. Орієнтованість на потреби клієнта та індивідуальний підхід до кожного є основою успіху салону чи майстра. Враховуючи те, що краса і стиль є вкрай особистими поняттями для кожної людини, індивідуальний підхід є вирішальним у забезпеченні задоволення потреб кожного клієнта. Відчуття унікальності та особистої турботи допомагає встановити глибокий емоційний зв'язок між клієнтом та майстром, що стимулює повторні візити та рекомендації іншим. Таким чином, турбота про клієнта не лише підвищує задоволення клієнтів, але й сприяє успішності та розвитку бізнесу у сфері краси, що має бути враховано при розбудові маркетингового комплексу закладу.
  • Особиста симпатія. Для галузі краси дуже важливі особисті зв'язки та дружні відносини. На відміну від інших сфер діяльності, становлення дружніх відносин та особистої симпатії між майстром та клієнтом є обов'язковою передумовою для довгострокового утримання клієнтів салону. Відчуття особистої симпатії створює міцний емоційний зв'язок, що сприяє формуванню тісніших стосунків та відчуття комфорту, що в свою чергу робить візит до салону краси не лише обов'язковою процедурою, але й елементом дозвілля в приємній компанії.
  • Значення рекомендацій. Значення рекомендацій у сфері краси важко переоцінити, оскільки "сарафанне радіо" є одним із найефективніших каналів залучення нових клієнтів. Особисті рекомендації від друзів та знайомих є підтвердженням якості послуг та професіоналізму майстрів, тому особиста симпатія, дружні відносини та відмінний сервіс набувають величезного значення у формуванні позитивного враження та впевненості клієнтів щодо вибору салону краси чи майстра. Маркетинг салонів краси має опікуватись не лише створенням відповідного іміджу, а й генерувати інформаційні приводи та мотивацію для поширення рекомендацій.
  • Потужні маркетингові зусилля. У галузях із високою залежністю від персональних рекомендацій кожен клієнт на вагу золота, бо сам є джерелом припливу нових клієнтів. Успішні салони краси створюють розвинену маркетингову екосистему для залучення нових відвідувачів, але значно більші кошти йдуть на утримання та задоволення клієнта, які повертаються припливом клієнтів через рекомендації друзям та знайомим. Професійний маркетинг салону краси однаково спрямований на розбудову цих двох напрямків - залучення нових клієнтів та взрощення активної лояльності.

Перелік особливостей галузі можна продовжити, занурившись у досить різні сегменти бізнесу, але мета цієї статті продемонструвати маркетингові стратегії підходи та інструменти, для чого зазначені вище характеристики є визначальними. Отже, як конкурувати в таких умовах та як побудувати ефективний маркетинговий комплекс для салону чи студії краси? Як уникнути прикрих помилок у маркетингу, які роблять навіть великі студії зі штатними маркетологами? Як не допустити гальмування розвитку салону та його успіху на ринку через невдалі та непродумані маркетингові рішення?


ДЕЯКІ ЗАГАЛЬНІ СТРАТЕГІЇ ТА ПІДХОДИ

Отже, салони та студії краси використовують досить потужні маркетингові комплекси для просування власних послуг. Хоча індустрія краси за своєю суттю передбачає широке поле для креативу у маркетингу, найбільшої уваги заслуговують наступні підходи та інструменти:

  • Вибір локації. Як би не здавалось банально, але локація салону краси має суттєве значення для ринкового позиціонування та можливостей привертати цільові аудиторії з високим доходом, а значить отримувати вищі за середні прибутки на годину праці майстра. Дійсно, важко очікувати на елітний статус салону, який розташований посеред сумного спального району радянського типу. Для побудови успішного салону краще підійде приміщення в історичній частині міста, у нових стильних житлових комплексах або за містом у поєднанні зі СПА чи готельним комплексом. Ні, ми не кажемо, що розташування у спальному районі не має права на існування. Ми лише стверджуємо, що вибір локації буде мати суттєвий вплив на категорію клієнтів салону і це треба розуміти заздалегідь.
  • Соціальні мережі. На відміну від багатьох галузей, де просування в ЗМІ є головним каналом комунікацій, а соціальні мережі - допоміжними, для індустрії краси головним каналом залучення клієнтів є саме соціальні мережі та месенджери. Сама суть послуг у галузі краси, бажання клієнтів добровільно поширювати власні фото та відео в соцмережах, здебільшого розважальний формат самих мереж - ідеальна комбінація для просування послуг салонів краси. Соціальні мережі є чудовим інструментом захоплення уваги потенційних клієнтів з подальшим розвитком зацікавленості споживача через сайт салону чи іншими засобами.
  • Сайт салону. Привернувши увагу потенційного клієнта через соціальні мережі чи іншим шляхом, салон краси має розвинути успіх та ознайомити клієнта із салоном у системний та візуально привабливий спосіб. Більшість успішних салонів краси використовують надзвичайно привабливі та сучасні сайти з професійними фотогалереями та відео, демонструючи атмосферу та інтер'єр салону, роботу майстрів в процесі, результати роботи та відгуки задоволених клієнтів.
  • SEO оптимізація. Окрім соціальних мереж салони краси активно конкурують за позиції видачі сайту у органічному (тобто не рекламному) пошуку Google для залучення пошукового трафіку. Відповідно до цього лідери галузі проводять високопрофесійну внутрішню оптимізацію сайту та постійно інвестують у зовнішню масу посилань на власний сайт від перевірених сайтів-донорів.
  • Контент-маркетинг. Окремим пунктом необхідно виділити створення цікавого та захоплюючого контенту - візуального та текстового - для поширення як на власних ресурсах (сайт, сторінки в соцмережах, канал та чати месенджерів), так і поза ними. Від креативності контенту залежить рівень залучення нових клієнтів - цікаві фото та відео для візуалів та тексти про новітні методики та інновації в галузі краси для більш вдумливих клієнтів. Також потрібно пам'ятати, що багато клієнтів самостійно поширять результати чудової роботи майстрів - для максимального ефекту потрібно влаштувати селфі-зону з назвою салону, доменним ім'ям сайту чи логотипом, які легко впізнати та знайти в інтернеті.
  • Робота з відгуками та коментарями (SERM). Активний маркетинг у соцмережах може стикатись із проблемою негативних коментарів та відгуків, бути готовим до якої потрібно заздалегідь. Роботу з аудиторією онлайн мають виконувати спеціально навчені SERM чи SMM-спеціалісти з метою уникнення шкоди репутації та іміджу у наслідок непрофесійної реакції на відгуки та коментарі.
  • Блогосфера та лідери думок. У галузі краси дуже розповсюджений такий інструмент просування косметичних засобів як тестування продукції на замовлення та оглядові статті від професійних блогерів, які зараз вже набули статусу лідерів думок косметичної галузі. Співпраця з такими блогерами та відповідне просування салону чи студії краси має неабиякий ефект для покращення іміджу закладу та залучення нових клієнтів.
  • Клієнтоорієнтованість. Як ми зазначили на початку статті, в галузі краси особливе значення мають особиста симпатія, дружні стосунки та рівень сервісу. У закладах із найманим персоналом має постійно йти робота щодо підтримання та покращення рівня стосунків працівників з клієнтами - кожен має усвідомлювати вплив власних дій та рівня стосунків з клієнтом на загальний прибуток та розвиток бізнесу.
  • Технології та інновації. З одного боку, технології мають використовуватись для покращення рівня сервісу та підвищення задоволення клієнтів, а з іншого - для просування власних послуг та сервісів. Зокрема, мобільний додаток салону краси із власним кабінетом клієнта покращує сервіс через можливості перегляду вільних годин для візиту, онлайн-запису, планування візитів у календарі, участі у програмі лояльності, а також допомагає салону таргетовано пропонувати додаткові сервіси, персональні знижки та інші заохочувальні заходи для кожного конкретного клієнта або по їх сегментам.

Необхідно зазначити, що в рамках однієї статті ми не можемо ні показати усі підводні камені, ні продемонструвати усі маркетингові методики та інструменти, що характерні для салонів краси. Тобто, це лише декілька прикладів доволі загальних маркетингових підходів, які можна застосовувати до маркетингу салонів. З практичної ж точки зору все набагато складніше - вибір конкретної маркетингової стратегії та інструментів залежить від цільової аудиторії, конкурентного оточення та унікальних переваг салону краси тощо. В той же час бажано розуміти, що маркетинг салону може зіштовхнутись з рядом специфічних проблем, які характерні лише для кожного окремо випадку та вимагають індивідуального підходу до їх рішення.

Досягнення комерційних цілей підприємства за допомогою ефективного маркетингу вимагає глибокого знання ринкової ситуації, розуміння потреб споживачів, вміння аналізувати та знаходити альтернативи, творчого та креативного підходу до розв'язання проблем. Наша компанія має великий досвід визначення оптимальної маркетингової стратегії для бізнесу замовника, створення потужного бренду та ринкового позиціонування, а також розробки маркетингового комплексу для впровадження обраної стратегії. З послугами та рішеннями нашої компанії можна ознайомитися, відповідно, на сторінках "Послуги" та "Рішення".
Популярні статті блогу
Як скласти бізнес-план - головні елементи, структура та поради
Що таке бізнес-план? Яку структуру має бізнес-план та які елементи є визначальними? Як складається бізнес-план на практиці?
Маркетингова стратегія - визначення, розробка, поради
Що таке маркетингова стратегія? Як розробити маркетингову стратегію? Які фактори брати до уваги у процесі побудови маркетингової стратегії?
Як скласти маркетинговий план - визначення, структура та поради
Що таке маркетинговий план? Яку структуру має маркетинговий план та які елементи обов'язкові для успіху? Чи існує ідеальний приклад маркетингового плану?
Бренд та брендинг у сучасному маркетингу
Що таке бренд? Чому важливо мати та пиклуватись про сильний бренд? Яке значення має брендинг для компаній у сучасних реаліях??
Капітал бренду як центральний елемент маркетингового комплексу
Що таке капітал бренду? Які переваги надає капітал бренду? Яку структуру має капітал бренду? Як створити капітал бренду?
Позиціонування як метод розбудови капіталу бренду
Що таке позиціонування? Як позиціонування співвідноситься з концепцією капіталу бренду? Як впровадити покрокове позиціонування на практиці?
Інтеграція вторинних асоціацій у позиціонування бренду
Що таке вторинні або допоміжні асоціації? Яке значення мають вторинні асоціації для споживчого сприйняття бренду? Що є джерелом для вторинних асоціацій?
Базові елементи бренду: назва, домен, логотип, слоган, персонаж та інші
Що таке базові елементи бренду? Якими є загальні та специфічні критерії відбору? Як поєднати елементи для максимізації капіталу бренду?
Еволюція маркетингового комплексу від 4P до 12P
Що таке маркетинговий комплекс? З яких елементів складається маркетинговий комплекс? Які фактори впливають на еволюцію маркетингового комплексу?
Як розробити маркетинговий комплекс - класична концепція 4P
З чого складається маркетинговий комплекс за концепцією 4P? Які стратегії, підходи та інструменти найбільш поширені для кожного елементу комплексу?
Додаткові елементи маркетингового комплексу - концепції 8P, 12P
Які елементи додаються до класичного маркетингового комплексу 4P? Яку концепцію обрати - 4P, 8P чи 12P? Чи дійсно є необхідність у такому розширенні комплексу?

Контакти
Отримувати новини
© 2017 DiNANTA
Made on
Tilda